Als mensen spelen,tonen ze authentiek gedrag.

Daarmee is spelen, een even toegankelijke als krachtige manier om mensen te laten ervaren, ontdekken en experimenteren in een ‘veilige’ situatie. In het vinden van de meest passende vorm…hebben we ruim 25 jaar ervaring!

Spelen werkt!


Ervaringsgericht leren is niet zomaar een educatieve benadering; het is een krachtig middel om persoonlijke groei, professionele ontwikkeling en succes te stimuleren.

In tegenstelling tot traditionele leermethoden, plaatst Ervaringsgericht leren jou in het hart van het leerproces. Als mensen spelen tonen ze athentiek gedrag. Het moedigt je aan om actief deel te nemen, te experimenteren en nieuwe inzichten op te doen door middel van echte ervaringen. Door te reflecteren op je handelingen vertaal je de opgedane ervaringen naar persoonlijke of team actiepunten. 

Er zijn veel namen voor ervaringsgericht werken:

  • Serious games
  • Gamification
  • Activity bases learning
  • Managementgames.

Wij noemen het graag spelen. 

Gemakzucht wint vaak van wilskracht!


Mensen leren op 5 manieren:

  1. Oefenen & Experimenteren,
  2. Imitatie
  3. Gewenning
  4. Inprenting
  5. Op basis van Inzicht

Alleen de vijfde vorm, leren op basis van inzicht is gebaseerd op denken, alle andere methoden beginnen met doen! Daarom is het essentieel om het doen zo gemakkelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Dat doen we met een breed scala aan games en werkvormen. Afhankelijk van de competenties waar je de aandacht aan wilt besteden kiezen we de vorm.

Ervaringsgericht werken in de praktijk, hoe ziet dat eruit?

Serious games, Managmentgames, Gamification, Escaperooms,….
Het gaat om de juiste mix.

Daarom ervaringsgericht werken

Uitnodigend en uitdagend

Iedereen vind spelen leuk. Ook mensen die zichzelf heel serieus nemen. We don’t stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing.

Eerlijke feedback

Als je speelt, krijg je eerlijke feedback. Het spel is het feedbackmeganisme. Een spiegel. Dat is soms confronterend. Maar je kan nou eenmaal niet een bal de goal inpraten.

Ervaringen blijven

Door te doen verankert je leerervaring en zorgt ervoor dat je de opgedane kennis langdurig bij je blijft kunt en ‘uit je bagage’ kan halen wanneer nodig.

"Er is geen krachtiger leermoment dan het gezamenlijk oplossen van een werkelijk probleem."

— Jens Baarveld, CFO Multitankcard

Interessant om verder te lezen

Blended learning

Wat is blended learning? Daar zijn veel definities van en ongeveer evenveel studies die aantonen dat het werkt. Zeker binnen een proces van teamontwikkeling!

Lees verder

Bites Sized Leren

Biedt grote brokken informatie aan in beter te behappen, kleine stukken. Bites zijn ontwikkeld om deelnemers te inspireren, informeren en activeren en leerpunten te laten beklijven.

Lees verder