- Home
- Teamontwikkeling
- Growth Mindset & Talentontwikkeling
Van vastdenkennaar ‘flexibel’ denken
Wij verwoorden het ook wel als: “Denken dat de wereld je overkomt” versus “denken dat je invloed hebt op de wereld”. In essentie draagt een Growth Mindset bij aan een adaptieve, positieve en leergierige houding die gunstig is voor persoonlijke ontwikkeling en succes in diverse aspecten van het leven. Pipi Langkous haar uitspraak: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’,… wordt in dit kader regelmatig aangehaald. Maar vergis je niet,…die houding wil niet zeggen dat “iets kunnen”, je zo maar aan komt vliegen. Daar moet je wel wat voor doen!
Hoe stimuleer je dit dan?
Nou,… gewoon door iets moeilijks te doen!
Bijvoorbeeld in de workshop “De 4×50% regel voor succes”, gebruiken we Jongleren (De kunst van het loslaten) als ervaringsgericht werkvorm. Terwijl je in korte tijd leert jongleren ontdek je 4 succesfactoren die je direct kan vertalen naar je eigen praktijksituatie. Een daarvan is dat het hebben van talent alleen niet voldoende is om ergens succesvol in te zijn.
Zo zijn er veel verschillende acties te benoemen om een Growth Mindset te stimuleren. Daar vertellen we graag meer over. Het wenkend perspectief is helder: bij organisaties met een ‘growth mindset’ hebben mensen vaak meer plezier in hun werk, nemen prestaties toe en is er minder ziekteverzuim.
Wat levert een Growth mindset stimuleren op voor je organisatie:
Bereidheid om te Leren
Individuen met een Growth Mindset zien uitdagingen als kansen om te leren en te groeien. Ze omarmen nieuwe informatie en feedback en zijn gemotiveerd om hun vaardigheden voortdurend te verbeteren.
Niet bang voor Uitdagingen
In plaats van te worden ontmoedigd door tegenslagen, zien mensen met een Growth Mindset deze als tijdelijke obstakels die kunnen worden overwonnen. Ze behouden hun vastberadenheid en blijven energie geven, juist als het moeilijk wordt.
Bevordert Samenwerking
Individuen met een Growth Mindset zijn meer geneigd om anderen te ondersteunen, kennis te delen en feedback te geven. Om daarmee naar gezamenlijke doelen toe te werken.
"Opdrachtgevers twijfelen vaak of het wel het juiste moment is om aan de samenwerking te werken,... maar er is nooit een goed moment om er niet aan te werken."
— Hans Rozestraten, ervaringsdeskundige van Tragaluz
Interessant om verder te lezen
Innovatie & Verandering
Onze definitie van innovatie is: "het thuisbrengen van ideeën, zodat vernieuwing ontstaat." Tragaluz helpt daarbij.
Ervaringsgericht werken
Ervaringsgericht leren is niet zomaar een educatieve benadering; het is een krachtig middel om persoonlijke groei, professionele ontwikkeling en succes te stimuleren.